Band

TOM - Gitaar en zang


Tom speelt gitaar en zingt, maar toch zijn het vooral zijn uiterlijke kenmerken die de mensen onthouden. Hij wordt vaak omschreven als “Die met zijn lang haar” of “Die met de leren broek” of “Die met de zonnebril”.


Daarnaast is Tom degene die de nummers uitschrijft. Zowel op repetities als op optredens bewijst hij de perfecte man voor de groep te zijn, zelfs als hij af en toe te laat opdaagt, al zal dat nooit op een optreden zijn.

LIEVEN - Gitaar en zang


Lieven speelt gitaar en zingt, net als Tom, maar verder zijn er weinig gelijkenissen. Hij wordt al eens snel als “de kale” omschreven. Geen probleem, want hij maakt er zelf ook genoeg grappen over. Daarnaast is hij ook steevast de best geklede man op het podium. Wit hemd en blazer zijn vaste attributen van hem.


Hij is ook de man die tussendoor al eens het publiek aanspreekt en de band voorstelt. Naast het podium is hij de man die thuis ruimte heeft om te repeteren en een vrachtwagen die groot genoeg is om al ons materiaal te vervoeren. Hij is dus onmisbaar voor de groep, al geldt dat ook op muzikaal vlak.

FILIP - Basgitaar en backing vocal


Filip speelt bas en verzorgt de achtergrondzang. Hij bevindt zich meer op de achtergrond, maar daar heeft hij zelf weinig problemen mee. Ook durft hij al eens van haarstijl veranderen tijdens een optreden. Nochtans heeft hij nooit een eigen kapper mee.


Hij is de man die elke partituur op het zicht kan lezen en elke valse noot gehoord heeft. Binnen de band voelt hij zich als een vis in het water, maar één frustratie blijft hem parten spelen. Waarom mag hij zo weinig slapbass spelen?

BRAM - Drums


Bram speelt drums en is ook tevens de jongste van de bende. Als blijkt dat de groep al 20 jaar bestaat, komen er toch vreemde blikken zijn kant op.


Ook de fans van Leen durven hem al eens lastigvallen. Veel mannen zien toch liever een mooie dame achter de drums dan een dertiger die eruit ziet alsof hij nog maar net zijn communie heeft gedaan. Het zal hem allemaal een zorg zijn. Hij mag misschien nog niet lang bij de groep zitten, je zal het niet merken tijdens een optreden.

MARIO - Technicus


Naast die vier mannen op het podium heeft een band natuurlijk ook nog een drijvende kracht naast het podium nodig. Die rol vervult Mario. Er is ooit een jobomschrijving voor hem gemaakt, maar die wordt op regelmatige basis aangevuld.


Zijn voornaamste taken zijn management, roadie, lichttechnieker, geluidsman en verkoper. Daarnaast kan u hem ook op de dansvloer vinden, zeker als er al eens een slow gespeeld wordt. Hij is alleszins evenzeer lid van de groep als de rest en ook even onmisbaar.

ONTSTAAN VAN PLUGGED

De eerste jaren


In 1998 liepen Tom en Lieven elkaar tegen het lijf toen zij beiden nog studeerden aan de Gentse universiteit. Ze besloten samen een band op te richten. De basis voor Plugged was gelegd, maar nu moesten Tom en Lieven op zoek naar muzikanten.


Al snel kwam Ronald in het vizier. Hij was een oude bekende uit Oudenaarde en hij had als drummer al zijn strepen verdiend. De zoektocht naar een bassist was moeilijker. Verscheidene muzikanten kwamen solliciteren. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Filip, die er nu ook nog steeds bij is. In het najaar van 1998 vindt de eerste repetitie met Lieven, Tom, Filip en Ronald plaats.


De jaren gingen voorbij. De playlist werd ruimer en de optredens talrijker en diverser. Plugged werd gevraagd voor kroegentochten, jeugdhuizen, dorpsfeesten, motortreffens, festivals, bluescafés, sneukeltochten. Intussen was Plugged uitgegroeid tot een echte gitaargroep met als specialiteit het brengen van rock classics.De komst van Leen


Plugged bleef repeteren en optreden, maar in 2003 kwam de eerste tegenslag. Ronald besloot de groep te verlaten. Hij zorgde zelf voor een vervanger onder de vorm van Leen. Zij volgde toen drumles bij Ronald. Leen gaf de band een nieuwe impuls. Plugged ging vaker en verder optreden.


Het tienjarig bestaan vierde Plugged met een zeer gesmaakt jubileumconcert in 2009. Voor de gelegenheid werd de "oude" drummer Ronald ook nog eens van onder het stof gehaald. Dat leverde een uniek optreden op, met onder andere een dubbele drumsolo.


In die periode ging het goed met de band. Zo speelde Plugged in 2009 op de Gentse Feesten op het Veerleplein. Daarnaast was er ook het optreden op SBC Rockt in het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud in oktober 2010. De groep haalde ook enkele jaarlijks terugkerende evenementen binnen. Zo speelde ze bijna jaarlijks op de 24-urenloop in Oudenaarde en de kermis in Papegem.


Ook achter de schermen werden de rangen versterkt. Mario kwam bij de groep als roadie, maar al snel nam hij nog heel wat andere taken op zich. Zo fungeerde hij vaak als technieker, lichtman, geluidsman en manager.De komst van Bram


Maar dan herhaalde de geschiedenis zich. In 2017 besliste Leen om te stoppen met Plugged. De groep ging op zoek naar een nieuwe drummer en opnieuw was het Ronald die een oplossing bracht. Hij stelde Bram voor, een oud-leerling van hem die op zoek was naar nieuwe muzikale uitdagingen.


Leen kreeg een mooi afscheidsconcert voor vrienden en familie, waarna Bram de drumstokken overnam. Na een drukke zomer bewees hij zich helemaal te hebben ingewerkt.


De laatste hoogtepunten van Plugged vonden plaats in 2018. Zo speelde de band tijdens de Genste feesten op de Korenmarkt. Daarnaast werd ook het 20-jarig bestaan gevierd, met een uniek optreden. De band speelde een eerste deel unplugged in het publiek en een tweede deel plugged op het podium. Dit was niet alleen een leuke woordspeling op de naam, het was ook een bewijs dat de band gegroeid is en heel wat uitdagingen aankan.Plugged nu


Anno 2019 gaat de band gewoon verder met optredens en repetities. Hier en daar wordt een oud nummer vanonder het stof gehaald en een nieuw nummer ingeoefend. Af en toe gebeurt er een uitstapje naar andere genres als disco, reggae, rock’n’roll, blues, metal en zelfs dance. Voor de groepsleden blijft het nog steeds een leuke hobby. Zij gaan het engagement aan om elk optreden het beste van zichzelf te geven.